Éveket adhat hozzá az életedhez a kávézás – de csak akkor, ha így fogyasztod!


Fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit adunk a kávénkhoz: egy friss kutatás alapján akár éveket is nyerhetünk azzal, ha tudatosan választjuk meg az összetevőket.

A reggeli kávé nem csupán frissítő ereje miatt vált népszerűvé – egy friss kutatás azt sugallja, hogy a rendszeres kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a korai halálozás csökkentett kockázatával is. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy ennek a jótékony hatásnak az intenzitása nagyban függ attól, hogyan készítjük el ezt az ízletes italt.

Egy kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik napi egy-két csésze kávét fogyasztanak, 14%-kal alacsonyabb kockázattal néznek szembe a halálos kimenetelű eseményekkel, mint azok, akik nem isznak kávét. Érdemes megjegyezni, hogy ez a jótékony hatás elsősorban a natúr kávét vagy csupán minimális mennyiségű tejjel, tejszínnel és édesítőszerrel fogyasztókra vonatkozik.

- Amennyiben étrendünkhöz jelentős mennyiségű cukrot vagy telített zsírt adunk, azzal megnöveljük a teljes kalóriabevitelünket, ami potenciálisan összefüggésbe hozható különféle káros egészségügyi hatásokkal - nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Dr. Fang Fang Zhang, a Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Iskolájának professzora a Health magazinnak.

A The Journal of Nutrition című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány során több mint 46 000 amerikai felnőtt adatait elemezték egy évtizeden át. A kutatás célja az volt, hogy feltárja, milyen hatással van a kávéfogyasztási szokások alakulása a halálozási kockázatra.

A résztvevők 24 órás étrendi kérdőívet töltöttek ki, mely alapján megbecsülték a napi kávéfogyasztást, és rögzítették, hogy milyen összetevőkkel (pl. cukor, tejszín) fogyasztották azt.

A tanulmány nem talált kockázatnövekedést azoknál, akik édesített, tejes vagy tejszínes kávét ittak - de az egészségvédő hatások kevésbé voltak kifejezettek.

A legtöbb egészséges felnőtt számára a napi 400 mg koffein a biztonságos határ, ami körülbelül 3-4 csésze klasszikus kávénak felel meg. Azonban fontos tudni, hogy az érzékenyebb személyek - például a szorongásra hajlamosak vagy a magas vérnyomással küzdők - esetében már egy alacsonyabb koffeinbevitel is kellemetlen mellékhatásokat, mint például álmatlanságot vagy szívdobogást okozhat. Érdemes tehát egyénre szabottan figyelni a koffein fogyasztására!

A kutatás során nem mutattak ki jelentős kapcsolatot a kávéfogyasztás és a rákos megbetegedések előfordulása között. Ennek egyik oka lehet, hogy a különböző daganattípusokat nem vizsgálták elkülönítve.

Mingyang Song, a Harvard Közegészségügyi Iskolájának tanára, rámutatott, hogy korábbi kutatások már bizonyították, hogy a kávé fogyasztása hozzájárulhat a vastagbélrák túlélési esélyeinek növeléséhez. Ezenkívül néhány tanulmány arra utal, hogy a kávé akár megelőző hatású is lehet a betegség kialakulásával szemben.

Zhang megjegyezte, hogy a kutatók figyelembe vették a demográfiai eltéréseket, de elismerte, hogy a tanulmány néhány gyengeséggel bír.

Marilyn Cornelis, a Northwestern Egyetem kutatója szerint az sem derült ki pontosan, hogy a különböző kávétípusok - például szűrt vagy szűretlen - hogyan befolyásolják az eredményeket.

Mivel ez az első olyan kutatás, amely a kávéadalékanyagok és a halálozási kockázat összefüggéseit tárta fel, még korai lenne véglegesen megítélni az eredményeket. Ugyanakkor van néhány általánosan érvényes tanács, amelyet érdemes figyelembe venni:

- Dr. Song kiemelte, hogy a cukor és a telített zsírok bevitelének csökkentése mindig bölcs döntés.

Amennyiben Ön édesítőt vagy tejet használ a kávéjához, nyugodtan lélegezzen.

- Lehet, hogy a fekete kávé ízletesebb, de nem kell aggódni a fokozott kockázatok miatt, hiszen cukrot és tejet is ad hozzá - magyarázta Cornelis.

Zhang és O'Keefe egyetértenek abban, hogy a mértékletesség kulcsfontosságú. Két csésze kávé még jótékonyan hathat, de ha túllépjük a határt, az már ártalmas következményekkel járhat.

Related posts