Fedezd fel Magyarország legkiválóbb vidéki éttermeit 2025-ben! A Pénzcentrum összeállította a legjobb 30 helyet, ahol a gasztronómia és a helyi ízek találkoznak. Ismerd meg azokat az éttermeket, amelyek nem csupán az ízek, hanem a hangulat és a környezet

Több mint két évtizede készül, és mára a hazai gasztronómia egyik alapvető kalauzává nőtte ki magát a Dining Guide Étteremkalauz. Ez a rangsor nem csupán az ízek világában navigál, hanem irányt is biztosít – különösen a vidéki területeken, ahol az étkezés kulturális gazdagsága és gazdasági lehetőségei jelentősen eltérnek a főváros dinamizmusától. Ennek ellenére a fiatalabb generációk egyre inkább felfedezik az igényes vendéglátás szépségeit, és ez a lista pontosan azt tárja fel, hol találhatják meg azokat – akár a Tata platánfái alatt, akár a mályinkai erdők csendjében.
A Dining Guide 2005 óta folyamatosan készíti el a legkiválóbb magyar éttermeket rangsoroló kalauzát, így mára a legidősebb ilyen típusú kiadvánnyá nőtte ki magát az országban. Az eltelt több mint két évtized során a tesztelési módszereiket folyamatosan csiszolták, hogy megfeleljenek az európai normáknak, és hiteles képet nyújtsanak a hazai vendéglátás világáról. Ez a kiadvány nem csupán a gasztronómiai teljesítményeket értékeli, hanem arra is ösztönzi a fogyasztókat, hogy tudatos döntéseket hozzanak étteremválasztáskor.
A hazai vendéglátás jelenlegi helyzete valóban sokszínű, hiszen a szakma szívében több mint 30 kiemelkedő vidéki étterem található. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy a magyar gazdaság ezen szegmense kettős kihívásokkal néz szembe. Miközben a turizmus, különösen a külföldi látogatók számának növekedése, egyre inkább kedvező hatással van a piacra, a vidéki településeken a kereslet még mindig nem éri el a fővárosi szintet. A nehezebb gazdasági körülmények, valamint a vidéki gasztronómiai kultúra hiánya miatt az éttermek látogatása nem annyira természetes, mint Nyugat-Európában - emelte ki Herczeg Zoltán, a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz felelős kiadója a Pénzcentrumnak adott interjújában. Ugyanakkor biztató, hogy a fiatalabb generációk egyre nyitottabbak az étteremélmények iránt, ami hosszú távon kedvező változásokat hozhat a vidéki gasztronómia jövőjében. Ezt a tendenciát erősíti az említett lista is, amely a legjobb vidéki éttermeket gyűjti össze.