A Trappista sajt mostantól külön fejezetet kapott a Magyar Élelmiszerkönyvben, amely a hazai élelmiszerek minőségét és hagyományait hivatott megőrizni. Ez a lépés nemcsak a sajtkészítők számára jelentős elismerést, hanem a fogyasztók számára is garanciát


A Tej Terméktanács örömmel üdvözli, és szívből köszöni, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben megjelent a Trappista sajtra vonatkozó fejezet.

A fogyasztói tudatosság növekedésével egyre inkább megfigyelhető a társadalmi igény a kiváló minőségű élelmiszerek iránt. Ennek fényében kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új fejezettel bővült, amely a hazai tejipar egyik alapvető termékét, a legismertebb magyar sajtot, a Trappistát hivatott szabályozni. Az új szabályozások részletezik a felhasználható alapanyagokat, meghatározzák a trappista sajt formájára, méretére és tömegére vonatkozó előírásokat, valamint az összetétellel és érzékszervi jellemzőkkel kapcsolatos követelményeket.

A jogszabályok világosan meghatározzák, hogy az élelmiszerek címkézése és jelölése nem lehet megtévesztő. Ennek elsődleges célja a fogyasztók védelme, mivel a vásárlóknak joguk van ahhoz, hogy pontos és érthető információkat kapjanak az általuk megvásárolt termékekről. Az élelmiszer neve nemcsak hogy pontos kell legyen, hanem igaznak is, és tükröznie kell a termék valódi jellegét és összetevőit.

A Tej Terméktanács az elmúlt években többször hangot adott azon aggodalmának, hogy pl. Lengyelországból, Szlovákiából és Németországból több ezer tonnányi - náluk kevésbé elterjedt, alig ismert - Trappista sajt érkezik Magyarországra úgy, hogy az érintett külföldi tejfeldolgozók nem is gyártanak Trappistát.

Az utóbbi időszakban, különféle támogatások révén, számos hazai Trappista sajt gyártó modernizálta és bővítette feldolgozói kapacitásait, és a fejlesztések jelenleg is folytatódnak. Az évente körülbelül 300-350 ezer tonna nyerstej, amely az országból kikerül, kiváló alapot biztosít a Trappista sajt hazai előállításának további növeléséhez.

Az új jogszabály nem hoz magával semmiféle korlátozást a külföldről származó tömbsajtok importjára. A magyar piacon továbbra is bőségesen elérhetőek lesznek a félkemény sajtfajták, csupán annyi változás történik, hogy a "tömbök" az eredeti nevükön fognak megérkezni, elkerülve ezzel a Trappistára történő átcímkézés miatti fogyasztói félrevezetést.

A Tej Terméktanács elkötelezett amellett, hogy a jogszabályok pontos értelmezése és a zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében folyamatos párbeszédet folytasson mind kis-, mind nagykereskedelmi partnereivel.

Related posts