Újabb izgalmas fordulat vár ránk a boltok polcain: most már a csótányokból is tejet préselünk!


Egy különleges csótányfaj olyan tejet termel, ami ötször táplálóbb, mint a tehéntej.

Bár a csótány sokak számára undorító lény, egy friss kutatás felfedezése talán új fényben tünteti fel ezt az élőlényt. A Diploptera punctata, vagyis a csendes-óceáni bogárcsótány az egyetlen ismert csótányfaj, amely elevenszülő. Ahelyett, hogy petéket rakna, élő utódokat hoz a világra, amelyeket egy különleges "tejjel" táplál, mely fehérjekristályokból áll. Ez a tej nemcsak érdekes, de rendkívül tápláló is: gazdag fehérjékben, zsírokban és cukrokban, ráadásul tartalmazza az összes esszenciális aminosavat is – számol be róla az Agroinform. A csótánytej potenciálisan szuperélelmiszerré válhat, hiszen a benne található fehérjekristályok energiatartalma négyszerese a tehéntejének. Ez pedig azt jelenti, hogy már egy kis mennyiség is óriási energiát és tápanyagot biztosíthat a fogyasztók számára.

Persze az előbbi mondat kissé utópisztikus, hiszen a csótánytej begyűjtése rendkívül nehéz lenne. Így a kutatók inkább azon dolgoznak, hogy laboratóriumi körülmények között, géntechnológia segítségével állítsák elő a tejben található fehérjekristályokat.

Az Agroinform kiemelte, hogy a rovaralapú élelmiszerek már számos kultúrában népszerűek. A lap szerint nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben a csótánytej is kapható lesz a boltokban, akár por formájában, protein shake-ként, vagy különleges fagyasztott desszertként. Azonban a legnagyobb akadályt nem a gyártási technológia jelenti, hanem az emberek pszichológiai ellenállása, amely a rovarok fogyasztásával szemben még mindig erősen jelen van.

Bár a csótánytej gondolata sokakban ellenérzéseket kelt, a döntéshozók egy része nyitott az alternatív élelmiszerek iránt. Nemrégiben az Európai Unió úgy határozott, hogy engedélyezi a sárga lisztkukac lárvaporának felhasználását olyan élelmiszerekben, amelyeket emberek fogyasztanak. A hivatalos engedélyt hamarosan életbe léptetik, mindössze 20 napon belül. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) korábban már megállapította, hogy a termék fogyasztása nem jelent kockázatot az emberi egészségre, sőt, biztonságosnak találták.

Ezzel a lépéssel az Európai Bizottság jelentős lépést tett az ehető rovarok integrálása érdekében az európai élelmiszerkultúrába. Ezek a különleges alternatív fehérjeforrások már most is szerepelnek a kínálatban, többek között olyan fajták, mint a keleti vándorsáska, a kis lisztkukac és a házi tücsök. A lap cikke szerint a jövőben további ehető rovarokból készült termékek is kaphatnak engedélyt, hiszen már korábban is voltak ilyen irányú kezdeményezések, de egyelőre még nem világos, hogy pontosan mely fajok kerülnek majd sorra.

Related posts