A húsok ára történelmi csúcsra emelkedett, míg a búza és a kukorica ára a piaci trendeknek megfelelően csökkent - számolt be róla a Magyar Mezőgazdaság.

Szeptemberben csökkent az élelmiszerek világpiaci ára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Szeptemberben a globális élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó indexe 128,8 pontra esett vissza, ami az előző havi 129,7 ponthoz képest csökkenést jelent. Az aktuális szám 3,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, viszont 19,6 százalékkal elmarad a 2022 márciusában elért legmagasabb szinttől.
A FAO élelmiszerár-indexe egy olyan kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legjelentősebb élelmiszer-alapanyagnak – mint a növényi olajok, gabonák, húsok, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árváltozásait tükrözi.
A FAO gabonaárindex szeptemberi átlagértéke 105,0 pontot mutatott, ami 0,6 ponttal (0,6%-kal) kevesebb az augusztusi szintnél, és 8,5 ponttal (7,5%-kal) alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.
Szeptemberben a növényiolaj-árindex átlagosan 167,9 pontra esett vissza, ami 1,2 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb az előző hónaphoz képest. Az index csökkenése a pálma- és szójaolaj árfolyamának gyengülésével magyarázható, amely jelentős mértékben ellensúlyozta a napraforgó- és repceolaj áremelkedését.
A FAO húsárindexe szeptemberben új csúcsot ért el, átlagosan 127,8 pontot regisztrált. Ez 0,9 ponttal (0,7%) haladja meg az augusztusi értéket, és 7,9 ponttal (6,6%) magasabb az egy évvel ezelőtti számokhoz képest.
A szarvasmarhahús ára az Egyesült Államokban soha nem látott magasságokba szökött, köszönhetően a fokozódó keresletnek, amely az országban tapasztalható.
A tejtermékek árindexe szeptemberben átlagosan 148,3 ponton állt, ami 2,6 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ez az érték közel 9 százalékkal magasabb a tavalyi szeptemberi szintnél. Érdekes módon a tejpor, a vaj és a sajt ára is csökkent ebben az időszakban.
A FAO cukorárindexe átlagosan 99,4 pont, 2021 márciusa óta a legalacsonyabb volt szeptemberben, ez 4,2 ponttal (4,1 százalékkal) alacsonyabb az előző havihoz képest és 26,9 ponttal (21,3 százalékkal) elmarad az egy évvel korábbi értéktől. Az indexcsökkenést elsősorban a vártnál magasabb brazil cukortermelés okozta.