Fedezd fel a gasztronómiai csodákat Rádpusztán, ahol a változatos húslevesek és a szaftos kemencés kacsa igazi ínycsiklandó élményeket kínálnak a gyomrodnak! Itt minden falat egy új kaland, amely felejthetetlen nyaralást varázsol az ízek birodalmában.

Van egy különleges hely, ahová nem csupán azért látogatunk el, hogy „csak bekapjunk valamit”, hanem azért, mert tudjuk, hogy „a mai nap felejthetetlen élményekkel fog megajándékozni, és minden egyes pillanatát kiélvezem”. Nemrég egy ilyen varázslatos nyári napot tölthettünk el Balatonlelle környékén, ahol a napfény és a víz összhangja felejthetetlen élményekkel teli órákat ígért.
A Balaton déli partjához egész közel, a 67-es útról Rádpuszta csak egy apró kitérő. Amint lefordulsz az útról, megérkezel egy olyan világba, ahol a kemencék melege, a borospince bukéja és a lovak nyerítése tölti be a levegőt. Ez a hely a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, amit Ace Ventura is megirigyelne.
A mese szövetébe ágyazódó történet olyan, mintha egy varázslatos könyv lapjairól kelne életre. Fekete Zoltán Antal, egy szerető édesapa, álmának szikrájából formálta meg ezt a csodás komplexumot, amely első pillantásra talán csupán egy légies fantázia szüleményének tűnt.
A kezdetekkor egy borozót alapított, egy olyan helyen, ami akkoriban még szinte elhagyatottnak számított.
"1997-ben egy romos épület megvásárlásával indult el az a folyamat, melynek eredményeképpen mára az alig százötven lelket számláló zsáktelepülésen egy 6,5 hektáron elterülő idegenforgalmi központ jött létre" - derül ki az oldalukról. A borozó köré aztán egyre több minden épült: egy kis csárda, pár istálló, egy-két állat, végül egy egész élménybirtok lett belőle. Ahogy telt az idő, belépett a képbe a fia, Fekete Márkó is, aki nemcsak hogy beszállt, de új lendületet is adott az egésznek. Így lett Rádpuszta több mint egy hely, inkább egy életérzés - magyaros, otthonos, kicsit régies, kicsit újhullámos, és nagyon családias.
A birtok szíve, szó szerint, a csaknem kétszáz éves borospince, amely a Magyar Borok Pincéje névre hallgat. Amint belépsz, mintha megállna az idő. Vastag falak, elegáns boltívek, és sorakozó fahordók – de a látvány csupán egy része annak a varázsnak, ami körülölel. Minden hazai borvidék kincsei felfedezésre várnak, miközben a pálinkák és pezsgők is kiemelt szerepet kapnak. A kóstolók nem a megszokott steril asztaloknál zajlanak! Olyan érzés, mintha egy régi jó barátod (vagy a nagypapád 😊) invitálna le a pincébe, hogy megossza veled élete legszebb történeteit. És persze, a vendéglátó is tudja, hogy nem csupán az italok élvezetével érdemes foglalkozni – a gasztronómiai élmények is elengedhetetlenek!
A Rádpuszta Gasztro Élménybirtok mottója az, hogy a gasztronómia nem csupán egy divatos étlap, hanem egy valódi élmény, amit érdemes átélni. A mély, gazdag színű és ízű rádi tyúkhúsleves, amelyet egy elegáns kis fazékban tálalnak, igazi ínycsiklandó különlegesség. Tapasztalatom szerint ez nem csak egy átlagos leves; ha hozzám hasonlóan ti is kedvelitek a csípős ízeket, akkor igazán élvezni fogjátok! 😀 De még a pikáns paprika nélkül is egy mesterien elkészített fogás, tele húsos falatokkal, friss zöldségekkel és ínycsiklandó csigatésztával. Az illata pedig olyan, mintha hazaérkeznétek egy hosszú nap után, és a nagyi mosolyogva várna, hogy bejelentse: "Kész a leves!"
A kemence látványa azonnal magával ragadott minket, amint megérkeztünk: mintha csak ránk várt volna, hogy elkészítse a tökéletes tanyasi fél kacsát. A ropogós bőr alatt ott rejlik az az íz, amit a rozmaringos olaj még inkább kiemel, míg a hús puhasága szinte elolvad a számban. A köret nem csupán esztétikai dísz, hanem igazi ízélmény: az édesburgonya mézes, lágy textúrája és a meggyes lila káposzta savanykás frissessége együtt olyan ínycsiklandó kontrasztot alkot, hogy az ember azt érzi: igen, ez az élmény megérte az utazást. Ám utána nehéz szívvel indulunk tovább! És ha valaki nem vágyik a kacsára strandolás után, a menü kínálatában malac és bárány is szerepel, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
Aki a tó ízletes csodáira vágyik, az itt biztosan nem csalódik. A rántott süllőpofa egy igazi gasztronómiai kincs, amelyet nem találunk meg minden sarkon. Ez az apró halrészlet, ami a horgászok jól őrzött titka, most bárki számára elérhetővé válik. A házi morzsában sült pofa kívül aranybarnán ropogós, belül pedig puha és ízletes, míg a mellé tálalt kevert saláta messze túlszárnyalja az unalmas zöldségeket. Friss, fűszeres ízekkel teli, és éppen annyira savanykás, hogy igazán kiemelje a hal minden falatját. Ne feledjétek, egy kis citromlé mindig jót tesz, hogy a történet teljes legyen, és a remek mártogatóssal együtt igazi ínycsiklandó élményt nyújt!
Amikor már azt gondolnád, hogy az élmények tetőfokára jutottál, akkor érkezik az Őrség varázsa. De nem szó szerint érkezik: egy ínycsiklandó őrségi csirkemell formájában, amit vargányás libamájjal töltenek meg, majd baconbe tekerve sütnek aranybarnára. Ez az étel egyszerre kifinomult és laktató – igazi gasztronómiai mestermű, amely nem csupán ízével, de illatával is magával ragad. Ez A Tipikus Vendéglős Húsétel, aminek otthoni elkészítése csak kárba veszett idő lenne!
A túrós palacsinta vaníliasodóval olyan, mintha a nagyi konyhája és egy fine dining étterem szerelemgyereke lenne. A túró selymes, nem túlcukrozott, a palacsinta omlós, nem gumis, a sodóról pedig konkrétan verset lehetne írni. Mellé a friss gyümölcsök nemcsak díszek, hanem tényleg hozzájárulnak az élményhez: ennyi frissesség kell!
A gasztronómia csupán egy ínycsiklandó szelet a rádpusztai élményfakanálból. A birtok egy hatalmas, vibráló játszótér, ahol nem csupán a gyerekek találják meg a boldogságukat. A koronavírus időszakában Márkóék úgy döntöttek, hogy valami igazán különlegeset kell kínálniuk, hiszen mindenki a természet ölelésébe menekült. Így érkeztek a tevék, lámák, pónik és nyuszik, akik azóta a gyerekek szívének kedvenc lakóivá váltak. Az állatsimogató mellett lehetőség nyílik lovaglásra, kocsikázásra és az istállók felfedezésére is. Ezek az állatok nem csupán díszítik a helyszínt; ők a családias atmoszféra elengedhetetlen részét képezik, amit itt megálmodtak.
A vendéglátásban a családias hangulat kulcsszerepet játszik, még ha a helyszín lenyűgöző méretekkel is bír. Itt nem csupán udvariassági frázisokkal találkozunk, hanem valódi figyelemmel és törődéssel, amely minden látogatót körülölel. A személyzet minden egyes tagja házigazdaként viselkedik, mintha otthonában várná a vendégeket. A birtok területén található szálláshelyek lehetővé teszik, hogy a borospincében eltöltött idő után senkinek ne kelljen hazautaznia – persze, ezt érdemes előre megfontolni, főleg a főszezonban! A szobák nemcsak kényelmesek, de hangulatosak is, reggelente pedig olyan panorámát kínálnak a pusztára, hogy még a kávé íze is különlegesebbé válik. Rendezvények, esküvők, csapatépítők - itt bőven van hely minden jeles alkalomhoz. Egy kiadós étkezés után pedig a Balaton sincs messze: merüljetek el a magyar ízek után a magyar tenger hűsítő vizében!