Mosogatás könnyedén és gazdaságosan - Hasznos tippek nagycsaládos otthonok számára - Mindmegette.hu

Több mint húsz éven át vezettem egy hatfős család háztartását úgy, hogy nem volt mosogatógépünk. A kézi mosogatás tehát mindennapi rutinfeladattá vált - de nem akartam az egész estét a mosogató fölött tölteni. A hosszú évek alatt olyan módszereket dolgoztam ki, amelyekkel időt, energiát és vizet is spórolhattam.
Most megosztom veled ezeket a hatékony módszereket, hogy a mosogatás ne legyen többé megterhelő feladat, még akkor is, ha nincs mosogatógéped, vagy éppen nem szeretnéd használni.
Nagymamáink bölcsessége mindig is érvényes marad: "Amit este tenyérrel megmosogatsz, azt reggel körömmel sem tudod már olyan könnyen eltüntetni." Vagyis ne halogasd a mosogatást! A frissen használt tányérok és edények sokkal könnyebben tisztíthatók, mint amikor az ételmaradék már megszáradt rajtuk. Ha a főzés közben akad néhány szabad perc, érdemes gyorsan elöblíteni vagy elmosogatni, amit csak lehet – így a végére nem fog rád zúdulni egy hatalmas mosatlan halom.
Előfordulhat, hogy éppen nincs kedved vagy energiád azonnal nekilátni a mosogatásnak – ez teljesen normális. Ilyenkor a legjobb megoldás a bevált áztatás. Töltsd meg a mosogatót forró vízzel, adj hozzá egy kis mosogatószert vagy szódabikarbónát, majd hagyd az edényeket ázni legalább fél óráig – de figyelj arra, hogy ne hagyd őket órákig a vízben!
A megfelelő eszközök kiválasztása elengedhetetlen a hatékony takarításhoz. Egy ideális szivacs arany középutat képvisel: sem túl kicsi, sem túl nagy, nem túl puha, de nem is túl kemény, és egyik oldala dörzsi bevonattal van ellátva, ami segít a nehezen eltávolítható szennyeződések leküzdésében. Érdemes otthon tartani fém dörzsit vagy súrolószert a makacs foltokhoz, de fontos, hogy ügyelj arra, nehogy megkarcold az edény felületét. Ha valami nagyon odaégett, egy háztartási fém spatula is hasznos segítőtárs lehet – azonban használatakor légy körültekintő, hogy ne sértsd meg az edényedet!
A kétmedencés mosogatók ideálisak, mert az egyikben mosogathatsz, a másikban öblíthetsz - az edénycsöpögtető tálcára pedig pakolhatsz. De ha csak egy medencéd van, az sem gond. Fontos, hogy először a legkevésbé szennyezett dolgokat mosd el (pl. poharak, tányérok), majd jöhetnek a zsírosabb edények. Mindig használj kesztyűt és próbálj takarékosan bánni a vízzel: ne folyó víznél mosogass, hanem engedj vizet a mosogatóba, és csak az öblítésnél nyisd meg a csapot.
Amennyiben szükséges, érdemes lehet a mosogatót egy kiegészítő lavórral, tágasabb szárítóval vagy praktikus edénytartóval bővíteni. Ezzel elkerülheted a rendezetlen, kaotikus halmokat a konyhában.
Ha csillogó edényekre vágysz vegyszerek nélkül, akkor tarts kéznél egy flakon ecetet! Az ecet nemcsak ragyogóvá varázsolja a poharakat és tányérokat, hanem fertőtlenít is - így tökéletes segítséget jelent a konyhában.