A hideg időjárás jelentősen megviselte a szamócát, így a boltok polcaira formátlanabb, de ízletesebb termések kerülnek.

Május végén kezdődik a hazai termés időszaka, azonban a vásárlóknak a formát és méretet illetően némi alkalmazkodásra kell készülniük.
A szabadföldi szamóca gyönyörű fejlődésnek indult, és a termelők most reménykednek abban, hogy a jégeső elkerüli őket a jövőben. Ez az időjárási jelenség ugyanis az egyik legnagyobb kiszámíthatatlanságot jelenti, amellyel a gazdálkodók szembesülhetnek, és szinte lehetetlen védekezni ellene. Miközben a kisebb jégdarabok általában nem okoznak jelentős kárt, a nagyobbak képesek átszakítani a fóliát és letörni a virágokat, ezzel súlyos veszteségeket okozva a termelésben.
Természetes ritmus szerint kezdődhet a betakarítás
A jelenlegi piacokon és forgalmas helyeken kapható szamócák között valóban nem egyszerű eligibilisnek lenni, hiszen nehezen megkülönböztethető, hogy melyik gyümölcs származik hazai termesztésből. A fűtött fóliasátrakban nevelkedett szamócák már elérhetőek a standokon, míg a szabadföldi változatok megjelenésére várhatóan csak május 25-e után számíthatunk. Tavaly a szamóca szezonja korábban indult, ám idén a természetes ciklusnak megfelelően várható a betakarítás kezdeti időpontja.
Bár az importszamóca továbbra is beáramlik az országba, az idei mennyiség elmarad a korábbi évekétől. Görögországban a hideg időjárás jelentősen csökkentette a hozamokat, ami miatt a gyümölcs beszerzése ott drágább lett. Spanyolországban pedig egy forgószél tizedelte meg a gyümölcsültetvények területét, így onnan is kevesebb és magasabb áron elérhető szamócát kínálnak.
A fűtött fóliasátrak gyümölcsei már elérkeztek a piacokra, és a standokon is feltűntek - fotó: Pixabay.
A hideg hatásai a hazai szamócán is észrevehetők
A gyümölcsök között sok torz, kevésbé formás és kisebb méretű példány található, mivel a virágok országszerte "megfáztak". A fóliasátrak sem tudták teljes mértékben megóvni őket, így ott is megjelentek a hideg okozta károk. A szemesedés és bogyósodás ugyanakkor már lezajlott, és a legtöbb helyen már javában folyik a szüretelés. A termelők általában jónak mondható közepes termésre számítanak.
Az április eleji hideg betörés országosan komoly problémát okozott. Sok helyen mínusz 5 fok alá süllyedt a hőmérséklet, ami csökkentette a várható termést, és a szemek méretét is befolyásolta. A szerencsésebb termelők, akiknél a fagy enyhébb volt, szebb szamócát szüretelhetnek, de az ország nagy részén közepes hozam és minőség várható.
A gazdák felkészülten várták a fagyos éjszakákat, azonban a mínusz 5 fok alatti hőmérséklet még a fóliasátrakban is éreztette a hatását. A szabadföldön termesztett növények védelme szinte lehetetlennek bizonyult; csupán azok maradtak viszonylag épségben, amelyeket letakartak, így egy kis eséllyel átvészelték a hideg időszakot.
A kajszibarack és a meggy Észak-Magyarországon jelentős károkat szenvedett el, míg a későn érő őszibarack a szélsőséges időjárási viszonyokat jobban elviselte.
A szamócatermesztés hazánk egyedi központjai közé sorolható a Szentendrei-sziget, a Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát, valamint a Szatymaz-Zsombó térsége. Örömteli hír, hogy egyre több gazdálkodó dönt a modern termesztőberendezések mellett, amelyek nem csupán a piaci megjelenés javítását segítik, hanem hozzájárulnak a hozamok növeléséhez és az időjárás okozta károk csökkentéséhez is.
Forrás: novenyvedoszer.hu
Indexkép forrás: pixabay.com