Figyelj oda, mit vásárolsz! A baracklekvár helyett ízfokozót kaphatsz: így csaphatnak be a boltban, ha a gyümölcs termése gyenge!

A barackfa virágai éppen most bontogatták szirmaikat, amikor hirtelen, váratlanul visszatértek a téli fagyok. A rózsaszínből szinte fehér árnyalatba játszó szirmok lassan barnulni kezdtek, és noha reménykedtem, hogy túlélik a fagy okozta csapást, néhány hét múlva már biztosan tudtam: az idén ez a fa sajnos nem ad egyetlen gyümölcsöt sem. Pedig nagyon vágytam arra, hogy a fáról szüreteljek érett barackot, és lekvárt készítsek belőle. Igaz, beszerezhettem volna a piacon is, hogy befőzzek, de az már sosem lesz olyan, mint a saját termésből készült. Ráadásul a tavaszi fagyok más fákat is megtizedeltek, így a barack ára az egekbe szökött.
Baracklekvár helyett boltit?
Megbékéltem a gondolattal: minek is álljak neki főzni, amikor a lekváripar már megoldotta ezt a feladatot. A boltban felfigyeltem egy különleges címkéjű sárgabarack-dunsztra, amely azt hirdette, hogy „sütésálló”. Gondoltam, miért ne próbálnám ki, hát vettem egy üveggel, és hazafelé már azon tűnődtem, mi is lehet benne. Otthon alaposan átnéztem a címkét, és az összetevők listája meglepett: glükóz-fruktóz szirup, ivóvíz, citromsav, zselésítő anyagként gellángumi, tartósítószerként kálium-szorbát, 1% almasűrítmény, és mindössze 35% sárgabarack. Megkóstoltam. Ehető, de ahogy azt ötven éve Rajkin, a szovjet humorista megfogalmazta: „Válámi ván… de nem az igazi.”