Fantasztikus hír, hogy az idei nyári balatoni strandételek egyik különlegessége a marhagyomor! A turisták már most özönlenek, hogy megkóstolják ezt az egyedi ínycsiklandóságot. A helyi ízek és tradíciók új formában köszönnek vissza, és mindenki kíváncsian

Szinte minden asztalnál ez a különleges étel vonzza a vendégeket, akik egyszerűen nem tudják megállni, hogy ne kóstolják meg. Pacal iránti szenvedélyük miatt sok turista útra kel Zamárdiba, hogy átéljék ezt a gasztronómiai élményt.
Egy pecsét a Pacalútlevélbe, és máris érkezik az ínycsiklandó, gőzölgő pacal az asztalra. Szabó Antal és felesége, a Hévízen nyaraló pár, úgy döntöttek, hogy Zamárdiba látogatnak, hogy megkóstolják a Balázs Bisztró híres pacalpörköltjét. Szombaton a vendéglátóhely tele van pacalt falatozó vendégekkel, és ez nem véletlen. - Annyi jót hallottunk az itteni pacalról, hogy muszáj volt kipróbálnunk - mesélte lelkesen Szabó Antalné. - Az igazi titok a fűszerezésben rejlik, és az sem elhanyagolható, mennyire van megfőzve. Korábban már ettem olyan pacalt, ami annyira szétfőtt, hogy az íze elmaradt a várakozástól - tette hozzá Szabó Antal, miközben izgatottan várta a fogást.
Zamárdiban igazi pacalforradalom bontogatta szárnyait, és a mozgalom középpontjában a Balázs Bisztró áll. Mészáros Balázs, a hely tulajdonosa és egyben mesterszakácsa, úgy véli, hogy mindez a Pacalútlevélnek köszönhető, amely hat olyan éttermet foglal magában, ahol páratlan pacalt készítenek. Az útlevél szerkesztői minket is méltónak találtak a rangos társaságra – mesélte büszkén. A bisztró konyháján napi száz adag pacalpörkölt készül, amely Mészáros Balázs gondos keze nyomát hordozza. „Hetente legalább ötször főzök pacalt, összesen 48 kilogrammot dolgozunk fel. Reggel hatkor már nekilátok, és hét órán át főzöm, hogy igazán ízletes legyen” – magyarázta a szakács, akinek lelkesedése és elkötelezettsége hozzájárul a pacalforradalom sikeréhez.
A pacal a nyár slágere
Hosszú évek óta jelen volt a pacal a kínálatban, de csak idén júliusban robbant igazán népszerűségnek. A bisztró csatlakozott egy különleges pacalcsoporthoz, ahol a tagok megosztják egymással a legjobb helyeket, ahol érdemes pacalpörköltet rendelni. Ennek köszönhetően a Balázs Bisztró is felkerült a Pacalútlevélre, és büszkén mondhatja el magáról, hogy egyedüli nyugat-magyarországi vendéglátóhelyként maximális pontszámot ért el az éttermek pacaljainak értékelésén.
Olyannyira jó húzás volt belépni a pacal-közösségbe, hogy már a környező büfék is elkezdtek pacalt főzni, de nyilván nem mindegy a minőség. A bisztró tulajdonosa szerint az a titok, hogy szívvel készíti a különleges fogást. - Dunapataj a pacal őshazája, de hozzánk onnan is jönnek vendégek, sőt még Nyíregyházáról is érkezetek már vendégek és mindenki a pacalt keresi, tette hozzá a zamárdi vendéglátós.