A határértékeket meghaladó toxinok miatt jelenleg tilos ennek a közkedvelt élelmiszernek a fogyasztása.


A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság sürgős intézkedést hozott, miután kimutatták, hogy egy bizonyos növényvédőszer szintje meghaladja a megengedett határértéket. A hatóság figyelmezteti a vásárlókat, hogy ne fogyasszanak el a termékből, mivel az veszélyeztetheti az egészségüket. A termék azonnali visszahívása érdekében a hatóság gyors lépéseket tett, és hamarosan további információkat osztanak meg a nyilvánossággal.

Szinte egymást érik a riasztások - október közepén hasonló egészségügyi aggályok merültek fel, akkor egy dél-amerikai eredetű teát azonnal kivontak a forgalomból, miután a vizsgálatok a megengedettnél magasabb vegyszermaradékot mutattak ki benne, néhány nappal előtte pedig fémmel szennyezett ráktermék került forgalomba. Most újabb termékvisszahívás tűnt fel a szakhatóság portálján.

Toxinveszély: azonnali termékvisszahívás a spájzból

A szakhatóság által közzétett friss riasztás alapján a zacskós kiszerelésű mungóbab összetételében határérték felett mértek növényvédőszer-maradékot. A vizsgálatot követően a terméket haladéktalanul kivonták a forgalomból, és a fogyasztóktól történő visszahívását rendelték el. A leírás alapján egyértelmű, hogy meghaladta az uniós szabályozás által meghatározott biztonsági küszöböt a laboratóriumban kapott eredmény.

Népszerű vegán termék a kockázati tényező

A mungóbab a hüvelyesek igazi sokoldalú csodája, amely tápanyagösszetételét tekintve a hagyományos babokkal is felveszi a versenyt. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen kiemelkedő a vastartalma. Emellett értékes folsavat, magnéziumot, mangánt és foszfort is magában foglal. Magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően könnyen emészthető, ráadásul tisztító és méregtelenítő tulajdonságai miatt is kedvelt választás az egészségtudatos étrendben, ahogyan azt a mamavita.com is hangsúlyozza.

A konyhában való sokoldalúsága lenyűgöző, amire a biomenu.hu is felhívta a figyelmet: a mungóbab számtalan formában megjelenhet, legyen szó főzelékről, egytálételekről, friss salátákról, ízletes levesekről vagy akár reggelik alapanyagáról. Nem véletlen, hogy ilyen népszerű; hiszen a mungóbab már több mint 3000 éve az ázsiai konyha egyik alapvető összetevője, és máig fontos szerepet játszik a helyi gasztronómiában.

Veszélyes vegyi anyag került az élelmiszerláncba.

A növényvédőszerek olyan vegyi anyagok, amelyeket a termés védelmére használnak, hogy megküzdjenek a kártevőkkel, gombás megbetegedésekkel és gyomnövényekkel. Ezek az anyagok kulcsszerepet játszanak a mezőgazdasági termelésben, azonban a maradványaik az élelmiszerekben komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek. Éppen ezért a hatóságok szigorúan szabályozzák, hogy milyen mennyiségben lehetnek jelen ezek az anyagok a termékekben, és rendszeres ellenőrzésekkel garantálják a biztonságos határértékek betartását. Fontos, hogy a fogyasztók figyeljenek a vásárolt termékekre, például a mungóbabot a Golden Chef márkánál, érdemes alaposan átvizsgálni a készleteiket, hogy elkerüljék a nem kívánt anyagok fogyasztását!

Related posts