Íme néhány hasznos tipp, hogy 70 éves korában is megőrizze egészségét az étkezésével: 1. **Tápanyagdús ételek**: Válasszon olyan ételeket, amelyek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gaboná


Megszavazták az Egyesült Államokkal szembeni EU-s vámintézkedéseket - csak Magyarország szavazott nemmel

Egy lenyűgöző, harminc év alatt elkészült tanulmány szerint azok, akik étrendjükben előnyben részesítik a növényi alapú élelmiszereket, és kerülik az ultra-feldolgozott ételeket, jóval nagyobb eséllyel maradnak egészségesek idősebb korukra is.

A kutatás során - melyet az Express szemlézett - több mint 105 ezer, 39 és 69 év közötti ember étrendjét és egészségügyi állapotát követték nyomon, és az eredmények egyértelműen azt mutatták: a helyes táplálkozás döntő szerepet játszik abban, hogy elkerülhetők legyenek az időskori betegségek, legyen szó fizikai, mentális vagy kognitív problémákról.

A vizsgált nyolc táplálkozási minta mindegyike kiemelte hat alapvető élelmiszertípus jelentőségét: a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, telítetlen zsírok, diófélék és hüvelyesek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen. Ezen kívül sok minta kisebb mennyiségben, de helyet adott halaknak és bizonyos tejtermékeknek is. Ugyanakkor mindegyik minta egyértelműen elvetette a vörös és feldolgozott húsokat, a cukros italokat, a finomított gabonákat, valamint a túlzott sóbevitelt.

A kutatás kiemelkedő mutatója az Alternatív Egészséges Táplálkozás Index (AHEI) volt, amely megmutatta, hogy azok, akik ennek a táplálkozási irányelvnek megfelelően étkeznek, 86%-kal nagyobb valószínűséggel élhetnek meg egészséges öregkort, távol a betegségektől.

Frank Hu, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi professzora hangsúlyozza, hogy a tanulmány kiemelkedő abban a tekintetben, hogy nem csupán a betegségek megelőzésére összpontosít, hanem arra is, hogy az emberek hosszú távon megőrizzék önállóságukat és életminőségüket még az időskorban is.

A kutatók egyetértenek abban, hogy nem létezik olyan étrend, amely mindenki számára egyformán hatékony lenne. Ugyanakkor a növényi alapú, alacsony mértékben feldolgozott ételek fogyasztása szinte mindenki számára előnyös lehet, függetlenül a koruktól, nemüktől vagy kulturális háttérüktől.

Related posts