Ezek a három élelmiszer a legfőbb forrásai a mikroműanyagoknak, amelyek a szervezetünkbe jutnak.


A mikroműanyagok szinte észrevétlenek, azonban a következményeik rendkívül valóságosak. Minden egyes korty kávé, vízpalack és csipetnyi só hozzájárul a problémához, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Reggelente, amikor a munkahely felé rohanunk, gyakran szembesülünk azzal, hogy a kávéfőzőnkkel nem tudunk foglalkozni. Így hát gyorsan betérünk a közeli kávézóba, ahol egy elviteles cappuccinót rendelünk, és egy palack vizet is magunkkal viszünk, hiszen a folyadékbevitel nem maradhat el a nap során. Ismerős szituáció, igaz? De tudtad, hogy ezekkel az egyszerű, hétköznapi szokásokkal máris több ezer mikroműanyag-részecske jut a szervezetünkbe?

A mikroműanyagok szinte észrevétlen apró részecskék, melyek mindenütt jelen vannak: az ételeinkben, italainkban, sőt még a levegőben is. Egy átlagos felnőtt évente több mint 50 ezer ilyen részecskét fogyaszt el, anélkül hogy tudna róla. Kutatások alapján három hétköznapi dolog kiemelkedően hozzájárul ahhoz, hogy ezek a mikroműanyagok bejussanak a szervezetünkbe.

Mint azt korábban a 168.hu is megírta, a forró ital a legjobb barátunk reggelente, de sajnos a legnagyobb mikroműanyag-forrás is. A papír elviteles poharak belsejét ugyanis vékony műanyagréteg borítja, hogy ne ázzon át. Csakhogy amikor forró kávét öntenek bele, ez a réteg elkezd mikroszkopikus részecskékre bomlani. Egyetlen pohár elviteles latte több tízezer mikroműanyag-szemcsét tartalmazhat.

Ez nem csupán a papírpoharakra vonatkozik: a kávékapszulás italok is hasonló környezetvédelmi kihívásokkal küzdenek. A műanyag kapszulák hőmérséklet és nyomás hatására kis részecskéket bocsáthatnak ki az italba, ami azt jelenti, hogy a kényelmes reggeli kávézásunk talán nem is olyan ártalmatlan, mint ahogyan azt eddig gondoltuk. Érdemes tehát átgondolni, mit is fogyasztunk, és milyen hatással van ez a környezetünkre.

Só nélkül elképzelhetetlen a főzés, de kevesen merülnek el abban a gondolatban, hogy a tengeri só fogyasztása során nem csupán értékes ásványi anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, hanem sajnos műanyag részecskéket is. A tengeri só előállítása során a tengerből párologtatott víz érintkezik a szennyezett tengervízzel, ami azt jelenti, hogy mikroszkopikus műanyagrészecskék is belekerülhetnek a sóba. A szakértők becslése szerint egy átlagos ember évente akár több ezer mikroműanyagot is elfogyaszthat csupán a napi sófogyasztás révén.

Kihívást jelent, hogy ne csábuljunk el egy üveg ásványvíz megvásárlására, amikor úton vagyunk. Azonban fontos tudnunk, hogy a palackozott víz komoly mikroműanyag-forrást jelenthet: a műanyag palackokból idővel apró részecskék szabadulhatnak fel, különösen, ha a víz napfénynek, melegnek vagy hosszú tárolásnak van kitéve. A Science Daily kutatása alapján a palackozott vízben akár ezerszer több mikroműanyag található, mint a csapvízben, ami figyelmeztető jel a tudatos fogyasztás szempontjából.

Related posts