Ez a mezőgazdaság titkos kincse, hagyd el a vegyszereket!

A fenntartható gazdaság izgalmas új területe a rovarhulladékok felhasználása a komposztálás során. A kutatások azt mutatják, hogy a talajunkat gazdagító apró rovartetemek mennyisége közvetlen hatással van a talaj minőségére: minél több ilyen természetes anyagot juttatunk a földbe, annál egészségesebb és termékenyebb lesz az. Ráadásul ez a módszer környezetbarát, és senkire sem jelent veszélyt, így hozzájárulhat a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elterjedéséhez.
Most a Kedvencek temetője című Stephen King horror mellett fogunk kampányolni, kiderült ugyanis, hogy ha a kedves kis rovar(házi)állatait eltemeti, akkor csodás talajjal gazdagodhat kertje, vagy balkonládányi földje.
A rovarcsíra, valamint az elhullott rovarok és azok ürüléke igazi kincseket rejtenek a talaj számára. Ezek az anyagok jelentős szerepet játszhatnak a zöldebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokban, különösen, ha gilisztákról, lisztkukacokról, tücskökről vagy legyekről van szó. Ezeket a rovarokat alaposan tanulmányozták, és ígéretes eredmények születtek a mezőgazdaság jövője szempontjából.
A rovarok elhullott testei rendkívül gazdag tápanyagforrást jelentenek, amelyek a hagyományos trágyával ellentétben mentesek a kórokozóktól. Nitrogénben, foszforban és szénben bővelkednek, ami kiváló szerves trágyává alakítja őket, így lehetővé téve a szintetikus műtrágyák elhagyását. Ennek eredményeként a talaj minősége és egészsége jelentősen javul, és a növények szebben fejlődnek. Kutatások is alátámasztják, hogy ezek a rovaralapú trágyák eredményesen versenyképesek a fosszilis tüzelőanyagokból készült műtrágyákkal, sőt, alacsonyabb patogenitásukkal is előnyben vannak más állati trágyákhoz képest.
Egy kétéves terepvizsgálat során megállapították, hogy a sárga lisztkukac képes volt megduplázni a talaj széntartalmát, míg a nitrogén szintje háromszorosára emelkedett. Érdekes módon, a talaj terméshozama nem csökkent, így a lisztkukacok potenciálisan szervetlen műtrágyák helyettesítőjeként is alkalmazhatók.
A rovarhulladék javítja környezetünket és segíti a fenntartható élelmiszer előállítást, mert serkenti a mikrobiális aktivitást és javítja a talaj szerkezetét. Nemcsak az alapvető tápanyagokat pótolja, hanem a hasznos baktériumok és gombák szaporodásával támogatja a talaj hosszú távú egészségét is.