A 145 éves felvidéki kenyérrecept titka, amely évszázadok óta öröklődik, nem csupán az alapanyagokban rejlik, hanem a hagyományos elkészítési módszerekben és a családi történetekben is. Ez a kenyér nemcsak táplál, hanem egy élő örökséget képvisel, amely ö

Bátorkeszin van egy pékség a főtéren, a Noszkai családé. A família a boldog békeidők óta birtokolja azt a titkos receptet, melynek alapján a mai napig sütik a kenyerüket - azt is, amelyik hétvégén a Tatán megrendezett Országos Gasztronómiai Bajnokság aranyérmese lett más termékeikkel együtt. Riportunkban a pékdinasztia tagjait faggattuk a Noszkai-titokról.
Noszkai Lajos lánya, Ágnes örömmel osztja meg velünk családja különleges történetét. Büszkén mesél arról, hogy nemcsak ő, hanem már a nagy-, déd-, ük- és szépapja is pékmesteri hagyományokat ápolt. Az őrzött titkos recept, amely generációk óta átöröklődik, 1880-ra nyúlik vissza, amikor a család egyik felmenője megalapította a pékséget Bátorkeszin. "Az 1880-as évekből származó, kovásszal készült kenyér receptje szinte változatlan formában él tovább. Természetesen a pékséget az évek folyamán modernizálni kellett, de a hagyományos alapelvek megmaradtak, és a recept is érintetlenül átöröklődött" - meséli Noszkai Zoltán, Ágnes nagybátyja, aki bátyjával közösen irányítja a pékségeket.
A pékdinasztiát a történelem viharai sem kerülték el: a háború után a családtól elkobozták a pékséget, amelyben a mai tulajdonosok, a Noszkai fivérek nagypapája állami alkalmazottként dolgozott, tulajdonképpen a saját pékségében. A rendszerváltás után adódott az alkalom, hogy fia megvásárolja a pékséget. Feleségével elindították a vállalkozást, melyet idővel két fiuk vett át és vezeti a mai napig - nagyjából húsz éve.
A márciusi első hétvégén zajló országos bajnokságon a Noszkai pékséget Lajos két lánya, Ágnes és Lilla képviselték. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségen belül 19. alkalommal rendezték meg a "Farsang Kupa" gasztronómiai versenyt szakács, cukrász, felszolgáló és pék szakmákban. A látványos gasztronómiai verseny már évek óta Magyarország rangos versenyei közé tartozik, a versenyzők egy része világversenyeken is eredményesen mérettette meg magát.
Ágnes beszámolója alapján a versenyre a termékeik széles választékát vitték magukkal: omlós, nyújtott és leveles tészták mellett kelt tészták, rozskenyerek és parasztkenyerek is helyet kaptak. Emellett fehér és barna csokoládéval bevont croissant-ok, csokis csigák, ínycsiklandó rétesek, joghurtos batyuk, pogácsák és briósok is szerepeltek a kínálatban, hiszen igyekeztek minden egyes termékükből bemutatni valamit. Az összesített termékportfóliót aranyéremmel jutalmazták, figyelembe véve a külalakot, illatot, ízt, héjat és bélzetet. Érdekesség, hogy Felvidékről csupán egyedül ők indultak a pékek kategóriájában.
Mint kiderült, a versenyre nem készítettek különleges termékeket. "Az éjszaka folyamán sütött finomságainkból válogattuk össze a versenyre vitt termékeket" - árulta el Ágnes. Hozzátette, hogy a szombat reggeli komáromi piacon a vásárlók pontosan azt a terméket kapták, amely aranyérmet nyert a tatai megmérettetésen. "A receptjeinken semmit nem módosítottunk, hiszen kíváncsiak voltunk, milyen visszajelzéseket kapunk, és hol lehet esetleg fejlődni vagy javítani" - fejtette ki részletesen.
A versenybírák a Noszkai-termékek kapcsán kiemelték, hogy a pékség a hagyományos értékeket képviseli, és ez valóban érezhető a finoman megalkotott termékeikben. A tészták szerkezete tökéletes, és a gazdag töltelékek minden falatban örömet nyújtanak. Ágnes, bár kissé szerénykedve, megjegyezte, hogy bár ő és a testvére képviselték a pékséget a megmérettetésen, a dicsőség igazából édesapját és nagybátyját illeti. "Ők a díj átvételekor is a pékségben dolgoztak, mint minden nap, valóban ők a pékség szívét-lelkét adják" - hangsúlyozta.
A család által 145 éve féltve őrzött receptet ugyan nem ismertük meg, de Noszkai Zoltán megnyugtatott: "nincs más titok: csak a szív és a lélek, szívvel és lélekkel készülnek a kenyereink."