Hasznos információk: Szabad-e a kocsiban felejtett palackozott víz elfogyasztása?


A nyári forróságban kiemelkedően fontos a megfelelő folyadékbevitel. Azonban nem mindegy, hogy ezt hogyan és milyen formában valósítjuk meg. Például a már napok óta nyitott, felmelegedett palackos víz fogyasztása nem ajánlott, mivel nemcsak az íze, hanem a minősége is romolhat. Érdemes friss, hűsítő italokat választani, amelyek valóban felfrissítenek a hőségben.

A nyári forróságban a megfelelő hidratálás kulcsfontosságú a kiszáradás elkerülése érdekében. Sokan ezért palackozott vizet vagy frissítő italokat tartanak autójukban, hogy útközben könnyedén kortyolhassanak. Bár ez a megoldás gyors és kényelmes, fontos, hogy figyelembe vegyük az esetleges egészségügyi kockázatokat is. Felmerül a kérdés: milyen hatással lehet ránk, ha a tikkasztó hőségben, akár 50-70 Celsius-fokos autóban tárolt műanyag palackból fogyasztunk vizet vagy üdítőt? Az ilyen környezetben a műanyagokból származó vegyi anyagok akár átszivároghatnak az italokba, így érdemes alaposan megfontolnunk, hogy mit is iszunk a nagy melegben.

Tudósok már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a folyadékokkal együtt a műanyag palackokból kioldódó mikro- és nanoműanyagok is bejuthatnak a szervezetünkbe. Bár nehéz pontosan meghatározni, hogy ezekből mennyi kerül a testünkbe, egy friss kutatás aggasztó eredményekre jutott. A tanulmány arra mutat rá, hogy minden egyes korttyal a korábbi becsléseknél is több, szabad szemmel nem látható, apró műanyag részecskét juttatunk a gyomrunkba.

Egy 2024-ben a PNAS tudományos folyóiratban publikált kutatás rávilágít arra, hogy a palackozott vizekben a mikro- és nanoműanyagok koncentrációja literenként körülbelül 110-370 ezer részecskét tesz ki. Az adatok szerint ezeknek a részecskéknek körülbelül kilencven százaléka nanoműanyag, amelyek mérete a méter milliárdod részére tehető. A mikroplasztik részecskék némileg nagyobbak, de még mindig nem haladják meg az öt millimétert.

Ha a nyári melegben az egyszer használatos műanyag palackokat napokig az autóban felejtjük, az komoly hatással lehet azok szerkezetére és működésére. A magas hőmérséklet hatására a PET-flakonokból különböző kémiai adalékanyagok, valamint mikro- és nanoműanyagok oldódhatnak ki. Emellett a környezetből, legyen az a szánkról vagy a levegőből, kórokozók juthatnak az ivóvízbe, amelyek gyorsan elszaporodhatnak. Jaime Ross, a Rhode Island-i Egyetem idegkutatója, aki hosszú évek óta kutatja a mikroműanyagoknak való kitettség hatásait, a New York Times cikkében részletesen is kifejti ezt a problémát.

A lap által megkérdezett, környezetszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat végző geokémikus, Beizhan Yan elmondta: nem tud olyan tanulmányról, ami kimondottan a forró autóban hagyott műanyag palackok tulajdonságait vizsgálta volna. A Columbia Egyetemen dolgozó szakember szerint viszont a témához kapcsolódó korábbi kutatási eredményekből le lehet vonni bizonyos következtetéseket.

Egy 2013-ban közzétett kutatás eredményei szerint a bontott palackos italok, mint például teák, gyümölcslevek, sportitalok és vizek, ha két hétig 77 Celsius-fokon tárolják őket, baktériumok, penészgombák és élesztőgombák elszaporodásának lehetnek kitéve. Jaime Ross, a New York Timesnak nyilatkozó szakértő, hangsúlyozta, hogy a mikrobák szaporodásához már 60-70 Celsius-fok elegendő lehet, csupán néhány óra alatt. Jelenleg még nem tudni, hogy ezek a mikroorganizmusok pontosan milyen betegségeket okozhatnak, de aggasztónak tartja, hogy korábbi kutatások során szobahőmérsékleten tárolt, bontott palackos üdítőkben potenciálisan megbetegedést okozó Staphylococcus aureus baktériumot is felfedeztek. Bár ez a baktérium az egészséges emberek bőrén és orrnyálkahártyáján is megtalálható, a szervezetbe kerülve különféle, súlyos betegségeket, például hólyaghurutot, agyhártyagyulladást vagy bizonyos törzseivel ételmérgezést okozhat.

A hőre lágyuló PET, azaz polietilén-tereftalát palackok esetében kémiai adalékanyagok, például fenolok - köztük a műanyagiparban elterjedten használt biszfenol-A (BPA) - és nehezen lebomló ftalátok kerülhetnek a környezetbe.

Az UV-sugárzás képes szétszedni a műanyag polimereket apró részecskékké, amelyek aztán bejuthatnak a vízi környezetbe, majd végül a szervezetünkbe. A hosszú távú expozíció ezeknek a vegyületeknek komoly hatással lehet a hormonális egyensúlyunkra. Ezen felül a mikro- és nanoműanyagok évtizedek során felhalmozódhatnak a belső szerveinkben, mint például a vesékben, a májban, és még az agyunkban is képesek lerakódni.

Néhány felmelegedett palackos ásványvíztől vagy üdítőtől még nem leszünk betegek. Ahogy valószínűleg több száz litertől sem. (Arra most nem térünk ki, hogy vannak a világnak olyan területei, ahol az éghajlati vagy vízellátási problémák miatt hőmérséklettől függetlenül a palackozott víz az egyetlen vagy éppen a legbiztonságosabb megoldás.) A szakemberek szerint viszont folyadékpótlás szempontjából is érdemes tudatosan felkészülni a kánikulára.

PET-palackok helyett ezért utazás közben inkább a rozsdamentes acélból vagy üvegből készült kulacsot ajánlják, de megfelelő alternatíva lehet a BPA-mentes műanyag palack is. Utóbbi esetében mindig ellenőrizzük, hogy a BPA helyett milyen adalékanyagot használt a gyártó, mert a pótlásra használt adalékanyagok is lehetnek egészségre károsak.

A felbontott üdítők vagy vizek hosszú ideig való tárolása az autóban nem ajánlott. Jobb, ha ezeket inkább eldobjuk, vagy kreatívan felhasználjuk öntözési célokra.

A palackozott vizek globális piaci forgalmát 2024-ben közel 349 millárd dollárra (mai árfolyamon körülbelül 122 ezer milliárd forintra) becsülték. Az elemzők a következő években ugrásszerű növekedéssel számolnak: előrejelzések szerint a piac forgalma 2030-ra elérheti a 509 milliárd dollárt, ami 6,4 százalékos összetett éves növekedési rátát valószínűsít. Tavaly az ázsiai-csendes-óceáni piac fejlődött a legdinamikusabban: a globális forgalom közel 46 százalékát itt bonyolították.

Ami a piaci trendeket illeti: 2024-ben a forgalom 75,7 százaléka szénsavmentes palackozott vizek eladásából származott. Csomagolás alapján a PET-palackos mentes vizek voltak a legkelendőbbek: a bevétel 80 százalékát ezek eladása tette ki. A csomagolás mérete alapján a közepes méretű palackozott vizek bizonyultak a legnépszerűbbnek.

Related posts