4 fantasztikus céklás étel, amelyekkel rengeteget javíthatsz az egészségeden 1. **Céklás saláta dióval és fetával** Egy ízletes és tápláló saláta készíthető friss céklából, ropogós dióval és krémes fetával. A céklát főzd meg vagy süsd, majd szeleteld f

A cékla számos pozitív élettani hatással bír, és üdítő színének, valamint különleges ízének köszönhetően szuper fogásokat is készíthetsz belőle.
A céklának létezik fehér és sárga fajtája is, bár leginkább a vörös verzió a legismertebb. Ez utóbbi ráadásul a legerősebb antioxidáns zöldségek közé tartozik.
A vörös cékla színét a benne található növényi pigmentnek, a betacianinnak köszönheti, mely egyes kutatások szerint bizonyos ráktípusok, többek között a hólyagrák ellen is képes felvenni a harcot.
Ráadásul a növényi pigmentek képesek lehetnek mérsékelni a gyulladások jeleit, sőt, jelentős segítséget nyújthatnak a gyulladt ízületek által kiváltott diszkomfortérzet csillapításában is.
A cékla nitrátokban gazdag, ezért a szívre is számos pozitív hatással lehet. Így nemcsak a vérállás javításában, hanem a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek elkerülésében is segítségedre lehet.
A glutamin az az aminosav, amely a bélnyálkahártya fenntartásához nélkülözhetetlen, hiszen védi azt a különböző sérülésektől. Mivel a cékla a glutamin egyik leggazdagabb növényi forrása, a belek egészsége érdekében is sokat tehetsz, ha gyakran fogyasztod a színes zöldséget. Sőt, mivel a cékla rostokban is igen gazdag, a bélműködés egészséges működésében is kiemelt szerepe van.