"Az vagy amit eszel"
hajni19840203, 2009 dec 01 k, 06:02"Az vagy amit eszel" -spirituális körökben gyakran olvasható ez a kijelentés. Egyes körökben azt mondják, hogy a hús negatív energiát tartalmaz, és bűn annak fogyasztása.
Tudja valaki, hogy Eckhart Tolle hogyan vélekedik erről?
Bár elolvastam/megnéztem/ meghallgattam már jó pár könyvét/előadását, de eddig még egyszer sem hallottam tőle erre utaló tanítást. A Bhagavad Gita-ból szokott idézni, abban viszont találtam erre utalást.
"Mindenki teste gabonaféléken él, melyeket az eső termel." "A bhakták megszabadulnak mindenféle bűntől, mert csak olyan ételt fogyasztanak, amit először felajánlottak áldozat gyanánt. Mások, akik személyes érzéki élvezetükre készítenek ételt, bizony csak bűnt esznek."

Ha valaki tehát hallott/olvasott már ezzel a témával kapcsolatosan Tolle tanítást, annak megköszönném ha idézne belőle, de persze a ti saját véleményetekre is kíváncsi lennék


Re: "Az vagy amit eszel"
hajni19840203, 2009 dec 01 k, 06:30

Én szoktam enni és főzni is húsféléket, és nem szoktam felajánlani azt áldozat gyanánt. Ezek szerint én is bűnös életet élek és szennyezem a testemet negatív energiákkal.
A nyár folyamán próbaként pár hétig kihagytam az étrendemből a húst, és ha olykor mégis megkívántam azt, csak figyeltem ezt a vágyat, és az el is múlt. Nem is ezzel a résszel van problémám, hanem azzal, hogy a férjem kimondottan húsevő típus, (húst eszik hússal) és kétféle ebédet főzni túl körülményes. Amikor felajánlottam neki megkóstolásra az általam növesztett energiától duzzadó gyönyörű búzacsírámat azt válaszolta, hogy inkább sodorjam neki cigibe és elszívja
A másik az, hogy úgy vettem észre a vegetáriánus életvitel sokkal drágább mint a normál. ... A felajánlással kapcsolatban pedig fogalmam sincs, hogy azt hogyan kell valaki tudja?

Re: "Az vagy amit eszel"
timeless, 2009 dec 01 k, 09:35

Eddig még én sem találkoztam Eckhart olyan kijelentésével, utalásával ami a húsra vonatkozott volna, hogy 'jó' vagy 'rossz' dolog annak fogyasztása.
De a tanítása értelmében egyértelműen kiderül, hogy a megvilágosodás eléréséhez nem sok 'beleszólása' van az étel milyenségének.

Az tény, hogy spirituális körökben inkább a vegetáriánus életmód az elfogadottabb.

Eszemben jutott Choa Kok Sui mester egyik könyvéből egy érdekes dolog, ezt most idézem:
"A testi tisztításnál fontosabb a lelki, belső tisztítás. Hogyan tisztítsd meg a lelked? Vigyázz arra, amit gondolsz, érzel vagy mondasz. Ez a lényeg. Fontosabb az, ami kijön a szájon, mint az, ami bemegy. Ha valami piszkosat eszel, a test beszennyeződik. De emlékezz, hogy te nem a test vagy. Ha az, ami elhagyja az elméd vagy szádat, piszkos, akkor általa a megtestesült lélek is beszennyeződik. Nincs értelme tiszta ételt enni, ha ami elhagyja a szádat, piszkos."

Ez szerintem elég sokatmondó.
Amúgy ő nem ajánlja a disznóhús, angolna és harcsa hús fogyasztását ikerszív, lélek és főleg arhatikus jogát gyakorlók körében.
A felesége elmondása szerint a mester nem volt vegetáriánus, viszont a húsételek 'megáldotta' fogyasztás előtt, így tisztította meg az éterikus szennyeződésektől. Az áldáshoz egy magasabb szintű arhatikus jóga gyakorlatot alkalmazott.
Ennek kapcsán én is kipróbáltam a tisztítást. Igaz nem az arhatikust jóga technikát, hanem csak a 'sima mezei prána' tisztítást. Több étel esetében is sikeres volt a tisztítás. Az egyik legérdekesebb egy alma tisztítása volt.
Biztos tudjátok ahhoz, hogy szép friss látszatot keltsen a 'nagyáruházi' alma ezért azt egy bizonyos összetételű gázzal teli kamrában kezelik. Mondanom sem kell ez a gáz nem porcukorból van, ezért rendesen beszennyezi az almát. A tisztítás előtt és után is megpásztáztam az almát ill. még plusz ingával is meglett vizsgálva. Az eredmény egyértelmű volt, jelentős mértékű tisztulás következett be.
A prána tisztítást Choa Kok Sui mester könyvében bárki megtalálja.

Tehát sajnos hiába a vegetáriánus étrend ha az is szennyezett kemikáliákkal. Marad a biozöldség, ehhez viszont nem hátrány a vastag buksza.

Egy másik spirituális tanító is eszbe jutott most, Imre Vajon, ő sem vegetáriánus és 'elég' jó szinten áll.

Hús vagy zöldség? Ez mindenki maga döntse el, hiszen szuvenír joga!Re: "Az vagy amit eszel"
hajni19840203, 2009 dec 01 k, 10:26

Köszönöm a válaszodat, a tisztítást pedig ki fogom próbálni. S ha már az élelmiszereknél vagyunk -találtam egy hírt, amitől kissé leesett az állam. Egy rövid idézet: "Nemcsak gombákat és élősködőket, hanem a Magyarországon betiltott DDT-t és rákkeltő vegyszereket is tartalmazhat a Magyarországra importált citrusfélék héja, ezért az Egészségtudományi Főiskola tanszékvezető tanára még a színes héj alatti fehér részt sem ajánlja fogyasztásra" (bővebben itt: - LINK -)

Re: "Az vagy amit eszel"
Judit, 2009 dec 01 k, 10:52

Hajni,

a húsevéssel kapcsolatosan nekem két ember a mérvadó.

1. Jézus azt mondta: Nem az teszi tisztátalanná az embert, ami bemegy a száján,. hanem ami kijön a szájából. Vagyis, ha időnként eszel húst, mert úgy érzed szükséges, nem befolyásolja a felébredésedet.

2. A dalai láma önéletírásában olvastam, hogy amikor teljesen el akarta hagyni a húsevést (már pedig a buddhisták vegák, neki pedig a tisztségénél fogva példát kell mutatnia.) megbetegedet, majdnem meghalt. Az orvosai azt tanácsolták neki, mindenképp vegyen magához rendszeresen húst. Ő bizonyos időközönként eszik valamennyi halhúst.

Tehát, ha jól esik a fehérhúsok közül válassz, és mértékkel egyél.

Judit

Re: "Az vagy amit eszel"
hajni19840203, 2009 dec 02 sze, 12:34

Köszönöm neked is a választ, ez a Jézus idézet nagyon szép, még nem hallottam
Nem tudom mennyire ismeritek Ching Hai legfelsőbb mester tanítását, tőle is olvastam egy könyvet, "Az azonnali megvilágosodás kulcsa" címűt. Ő például folyamatosan hangoztatja azt, hogy ne együnk húst, sőt még tojást sem, mert az vonzza a negatív energiákat. Nagyon sok helyen láttam már a neten különféle videókban. Az egyikben azt mondja, hogy be kellene tiltani a húsevést minden országban, és ezzel megfékezhetnénk a globális felmelegedést. ...háát nem tudom.
Szóval igaz, hogy nem két ember a mérvadó, már én is sok véleményt hallottam. Mégis közelebb áll hozzám az iménti Jézus idézeted, mint a Ching Hai féle "háború" a húsevés ellen.

Mindenkinek további szép és vidám napokat kívánok

Re: "Az vagy amit eszel"
Judit, 2009 dec 02 sze, 07:27

Hajni,

az eszkimók eszik a legtöbb húst, hisz alig terem meg (ha egyáltalán megterem) valamilyen növény a környezetükben. Mégsem ők a legfőbb szennyezők.

Minden belülről fakad.

Egy ősi kínai mondás nagyon jól modellezi, mi az ember teendője.

A lélek sugárzása széppé varázsolja az embert. Az ember szépsége összhangot teremt a házban. Az otthon összhangja rendet teremt a hazában. S ha az országban rend honol, béke köszönt a világra.

Re: "Az vagy amit eszel"
Zsu, 2010 jún 17 cs, 08:26

Hajni,
találtam nemrég egy videót youtube-on amiben az evésről kérdezik Tollét, sajnos nem mentettem el és nem találom most :S
A lényege, hogy a belső testtel kapcsolatban legyél és kérdezd meg mire van szükséged, milyen ételre. Azt is mondta, az jó dolog, ha valaki vegetáriánus, de ez belülről fakadjon és ne egy újabb indentitás legyen az életében amibe kapaszkodhat, hogy ő milyen jót tesz, a húsevők meg micsoda bűnt követnek el (ismerek ilyen vegákat)
Én nem eszem húst sem tojást meg tejet , nagyrészt nyers növényeket, de ez megint valahogy belülről jött, az igazi Énem vezetett ide, de nem hiszem én sem hogy az a lényeg mit eszel, hanem hogy hogyan eszel.
Ha tudatosan és azért eszel, hogy a testedet tápláld szerintem az már egy jó út. Ha azért hogy egy kis örömhöz juss vagy unatkozol akkor az egót táplálod vele.

ZsuRe: "Az vagy amit eszel"
Zsu, 2010 jún 17 cs, 09:10

Megtaláltam a videót:

- LINK -


Re: "Az vagy amit eszel"
hajni19840203, 2010 jún 17 cs, 10:01

Köszi, aki tud angolul annak biztosan hasznos, sajnos az én angoltudásom az alap szint alatt van
Biztosan sokkal egészségesebb a nyers növények fogyasztása, de én egyszerűen el sem tudnám képzelni az életemet tejtermékek és tojás nélkül. Talán a hússal nem lennének gondok de a tojással és a tejtermékekkel biztosan! Nagyon szeretek sütni, és a frissen sült fahéjas almás lepény illata szerintem a világon a legfinomabb illat

Re: "Az vagy amit eszel"
, 2011 febr 14 h, 05:18

Szerintem jó lenne az állatok véleményét is kikérni ezen témáról.

Re: "Az vagy amit eszel"
, 2011 febr 27 v, 11:26

Forrás: - LINK -

NE ÖLJ ÉS MÁSOKAT SE KÉNYSZERÍTS ÖLÉSRE

Világos, hogy sem önök, sem pedig én nem ehetünk húst anélkül, hogy vagy magunk vágunk le egy állatot, vagy más valakit ráveszünk, hogy megtegye helyettünk.
Ezért közvetlenül felelősek vagyunk az emberek erkölcsi karakterének bármilyen méretű lealacsonyításáért, azokért, akikre a mészárlás munkáját áthárítjuk, mert mi túlságosan kényesek és kifinomultak vagyunk, hogy azt megtegyük.
Vegyük figyelembe a mészárló helyzetét.
Nem hinném, hogy bárki is azt állítaná, hogy ez olyan foglalkozás, amelyet szívesen vállalna, ha az illető iskolázott vagy kifinomodott férfi vagy nő, de nem is tudom, hogy miért is hagyják ki a nőket ebből a foglalkozásból, hiszen nagy számmal szerepelnek a húsevők között? Feltételezem, hogy nagyon kevés férfi és nagyon kevés nő vállalkoznék arra, hogy borjút vagy marhát megfogjon azért, hogy levágja azt saját kezűleg, saját táplálkozására. Bevallják, hogy bizonyos durvító befolyása van arra a személyre, aki azt elvégzi.
Olyannyira elismeri ezt a tényt a törvény az Egyesült Államokban, hogy gyilkos-sági tárgyaláson mészáros nem lehet az esküdtszék tagja; nem vehet részt ilyen tárgyaláson, csak azért, mert állandóan kapcsolatban van a mészárlással, úgy mondják, hogy valahogyan el van tompítva fogékonysága abban a vonatkozásban.
De úgy látszik, az emberek elméjében nem ébreszt fel semmiféle erkölcsi felelősségérzetet, hogy ők is részesei ennek a nagyon felelőtlen típusú emberi lény kifejlődésének.
Egyáltalában érintette-e önöket az az etikai szabály, hogy nincs joguk saját előnyükre olyan munkát róni másra, amelyet önök nem végeznének el?
Az rendjén van, hogy némely finom, kényes, kifinomult hölgy büszke az ő kifinomultságára, hogy visszariad még a gondolattól is, hogy mondjuk uzsonnázni menjen egy henteslegénnyel, hogy határozottan és erősen ellenezné még a gondolatot is, hogy a szalonjába jöhessen? Egyáltalában visszariad ilyen személyekkel való együttlét gondolatától, mondván: hiszen tudják, mily durvák.
Miért?!
Azért, hogy húst ehessék, hogy kielégíthesse étvágyát, a durvaságot és erőszakosságot másra hárítja át, amelyből kifinomultságába menekül, ugyanakkor azonban embertársai elállatiasodásának gyümölcseit elfogadja saját étvágyának kielégítésére.
Már most merem azt indítványozni, hogyha az emberek húst kívánnak enni, akkor vágják ők le az állatokat, saját számukra, mert nincs joguk más embereket lealacsonyítani ilyen munkára.
Ne mondják azt, hogyha ők nem tennék, az állatölés azért tovább folynék. Nem ez a módja az erkölcsi felelősség elhárításának.
Mindenki, aki húst eszik, részt vesz embertársainak ebben a lealacsonyításában; úgy a férfi, mint a nő részt vesz ebben és személy szerint felelős ezért.
Ha ez a világ a törvényes rend világa és ha igaz, hogy a törvény nemcsak fizikai, hanem mentális, erkölcsi és spirituális világban uralkodik, akkor minden egyes személy, aki részt vesz a bűnben, az egyszersmind részes a büntetésben is, amely a bűnt követi és így a saját természete elállatiasodik, embertelenség által, amelyet kivált azzal, hogy részt vesz a következményekben, amelyek ebből származnak.
Felelősek minden fájdalomért, amely a húsfogyasztás kapcsán áll elő, amelyet kikényszerítenek az érző állatok táplálékként való felhasználásánál.
Ezt nemcsak a vágóhidak borzalmaiért, hanem a vasúti, hajón való szállítás előzetes borzalmaiért is; mindazért az éhségért, szomjúságért és hosszan tartó félelem nyomorúságos érzetéért, amelyet ezeknek a szerencsétlen teremtményeknek át kell szenvedniük az ember étvágyának kielégítésére.
Hogyha tudni akarnak valamit erről, akkor menjenek el és nézzék meg az állatokat, amint némely hajóról kiszállítják őket; látni fogják a félelmet, a fájdalmat, amit az állatok arca kifejez.
Kijelentem, hogy nincs joguk ezt elkövetni, nincs joguk ebben részt venni.
Mindazok a fájdalmak az emberiség ellen szólnak, lassítják, és hátráltatják az ember egész kifejlődését; mert ily módon nem különíthetik el magukat a világtól, nem szigetelhetik el magukat és nem juthatnak tovább fejlődésükben, mialatt másokat letipornak.
A nyomorúság, amelyet okoznak, mint a sár tapad lábukhoz, amikor emelkedni akarnának; mert együtt kell felemelkednünk vagy együtt buknunk és mindaz a nyomorúság, amelyet élőlényeknek okozunk, visszatartja emberi fejlődésünket és lassítja az emberiség haladását az eszmény elérésében, amelyet megkísérel megvalósítani.