hármat "Itt az idő, hogy észrevegyem: minden gondolatom egy illúzió! " (Horváth Mónika )Mikor felébredsz megszűnnek a kérdéseid, mert a felébredés az én hiánya és mindig csak az én keres.(Suhajda Zsolt)
Az U.i.-ra reagálva kezdem. Mégcsak azt sem írhatom, hogy nem értek egyet. Nade...
Mi is van, amikor a jelzett mondatokat elhagyjuk az írásból? Hiányossá lesz. Addig mindenkihez (mindenkinek) szólt, onnantól viszont azok kimaradnának, akik már belesétáltak/keveredtek egy spirituális vadhajtásba.
Csak gondolj bele, tényleg létezik "téves, félrevivő üzenet"? Külső tényező, ami meg tud téveszteni? Vagy inkább ez a tényező bennünk van? Mi is az akadálya annak, hogy Önmagunkra ismerhessünk? A "kívülről" jövő hatások, vagy ahogyan azt "én"-ként megítéljük?
Tiszta tanítás nincs, nem létezik! Csak tanítás van, amit tisztán (is) meg tudunk élni. (Vagy nem éljük meg tisztán, de akkor azon egy "tiszta tanítás" sem tudna segíteni!)
A "tál leves" példára nem írhatok sem 'igen'-t, sem 'nem'-et. Helyzete válogatja. Attól függ(ne) pl., hogy mennyire vagyok éhes, vagy hogy mit/miként tekintek a feces-re. Vagy, a sugallatot mennyire tartom reálisnak, stb.
De a spirituális tanításokat inkább egy retekhez hasonlítanám. Kicibálja a Guru a földből, és átadja nekünk, hogy "ezt edd meg, ebben van a vitamin!" De azt nem mondja, hogy előtte nem moshatod meg! Ehelyett sokan azért háborognak, hogy földesen a retek nem higiénikus. Azt várják, hogy a 'Mester' szépen megmossa, aztán pedig meg is rágja nekik... Pedig egy 'Mester' attól válik mesterré, hogy megrágott már elég sok retket! (és persze az is lehet, hogy némelyiket akár mosatlanul...)
Berill felvetésére visszatérve... az azért ronda dolog volt, hogy a mindenki által hozzáférhető youtube-os videókat töröltették pusztán azért, mert annak a pár ezer magyar érdeklődőnek pár szorgos ember lefordította. "Itt az idő, hogy észrevegyem: minden gondolatom egy illúzió! " (Horváth Mónika )Mikor felébredsz megszűnnek a kérdéseid, mert a felébredés az én hiánya és mindig csak az én keres.(Suhajda Zsolt)
Szíve joga. A háttérben (állítólag) az a magyarázat, hogy a tanítása az esetleges fordítói hibák miatt ne vezessenek senkit se félre. Nem egyedi eset, mások is próbálnak ilyen kontrollt fenntartani. De, aki keres, az talál...
ja, aztán ki ellenőrzi, a magyarra fordításnál a fordítói hibákat? Akik fordították önszántukból, legalább lelkesek voltak. Mit ér a hiteles fordítás, ha eltűnik belőle a lélek? A Course in Miracles hivatalos fordítása is milyen lett? A kalózfordítás csupa szív volt, tele volt örömmel. Nem mondod, hogy pl. Sundari vagy Hajni félrefordította volna Tolle-t?
[ Módosítva 2018 aug 27 h, 04:23 ] "Itt az idő, hogy észrevegyem: minden gondolatom egy illúzió! " (Horváth Mónika )Mikor felébredsz megszűnnek a kérdéseid, mert a felébredés az én hiánya és mindig csak az én keres.(Suhajda Zsolt)
Regisztrált tag #923 Regisztrált: 2011 nov 17 cs, 07:48 Üzenetek: 10
Köszönöm szépen Berill-nek és persze az összes többi párbeszédben résztvevőknek, hogy megnyitották ezt a témát, mert így csodálatos dolgok és megfogalmazások kerültek elő. ,,Magas" szintű angol nyelvtudással rendelkezem, ezért Tolle-t sokszor inkább angolul hallgattam. Sosem hallottam őt úgy nyilatkozni magáról, mint egy Mester. A tanítást együtt alkotják meg úgy a tanító, mint a tanítvány. Egyenrangúak. Az összes beszédében egy nagyon szerény embert véltem felfedezni. És a mai világban igen, a pénz szükséges, ahhoz, hogy ne haljunk éhen. Tudtommal van valami Alapítványa is Tolle-nak. Több embert kell ott fizetni, ugyanúgy, mint a TV csatornájához, technikusok, szakemberek, a mai világban nem könnyű relevánsnak maradni a fejlődő technológiák mellett. Amúgy a programozók nem dolgoznak valami olcsón. És a marketing, gazdasági tanácsadó és reklám szakemberek. Hát nem olcsó a jegy és gondolom korlátos az ülőhelyek száma is. Örvendek, hogy ilyen szintű párbeszédek folynak ezen az oldalon, meglátásom szerint az oldal egy ugródeszka azok számára, akik elindulnak ezen az úton. És több mint elegendő anyag van odakint a világhálón, ingyen, meg lemásolt változatban. Egy alapítványt meg egy tv csatornát fent kell tartani és az alkalmazottakat is. Nekem sem tetszik a marketing, a sok hírlevél amit kapok, de valóban versenyképesnek találom, a feltöltött képek, hírlevelek, oldalak minőségét. Oda mind naprakész felszerelés kell. Tolle is átment azon szerintem az elején, hogy csak nagyon kevés, szimbolikus összeget kért el. Hisz kis csoportokkal kezdte. De itt valami nagyobb dolog épül és szerintem azt pénz nélkül nem lehet megvalósítani. Elmondása szerint csak ő is reméli, hogy majd nem transzformálódik át valami kollektív ego szerű közösségre. Azt sem tartom kizártnak, hogy a vele dolgozó emberek hatást gyakorolnak rá, tán ,,ki is használják" vagy ki tudja? Hisz a saját kenyerükről is gondoskodniuk kell. Az is lehet, hogy valamennyire el is vágják Tolle-t a világtól. Emlékszem amint válaszul írták, hogy nem közvetíthetik a levelemet Tolle-nak emailben. Pedig csak egy köszönet levelet írtam angolul. És a youtube videókat is talán ők törlik le. Nagyon jó volt olvasni ezt a beszélgetést, új dolgokra emlékeztetett vissza, döbbentett rá. Köszönöm nektek! Mindenki írása értékes volt.